اولین نسخه از پروتکل HTTP در ابتدا در سال 1989 ارائه شد. پنج سال بعد، HTTPS به عنوان یک نسخه امن و رمزگذاری شده از HTTP معرفی شد. مرورگرهای اصلی کروم و فایرفاکس (Chrome و Firefox) برای حفاظت بیشتر از اطلاعات و داده های کاربران، پروتکل HTTPS را به عنوان پروتکل پیشفرض برای وب سایت های خود قرار دادند.
اگر چنانچه چیزی در مورد HTTP یا HTTPS نمی دانید، از شما دعوت می کنیم تا در ادامه این مقاله با ما همراه باشید. در این مقاله به برخی از تفاوت های بین این دو پروتکل و مفهوم این تفاوت ها برای وبسایت ها، خواهیم پرداخت.

HTTP یا HTTPS؛ تفاوت بین HTTP و HTTPS چیست؟
هنگامی که یک آدرس URL را جست و جو و باز می کنید، عبارت “http://www” یا “https://www” را قبل از وبسایت خواهید دید. این عبارات مخفف پروتکلی هستند که به شما اجازه می دهد با سرور وب تعامل داشته باشید.
تفاوت بین HTTP و HTTPS به یک «S» اضافی در نوشتار این کلمات برمیگردد. “S” در HTTPS مخفف “امن” است. بنابراین HTTPS فقط یک نسخه امن از HTTP است.
HTTP چیست؟
بیایید با جزئیات بیشتری به اصول اولیه این پروتکل ها بپردازیم. HTTP مخفف عبارت Hypertext Transfer Protocol است. میتوانید HTTP را به عنوان مجموعهای از قوانین در نظر بگیرید که نحوه انتقال اطلاعات در اینترنت را تعیین میکنند.
هنگامی که به هر صفحه وب دسترسی پیدا می کنید، مرورگر شما درخواستی را به سرور وب، ارسال می کند. اگر انتقال درخواست، موفقیت آمیز باشد، به صفحه وب دسترسی خواهید داشت. در غیر این صورت، با یک کد خطای HTTP مواجه خواهید شد، به این معنی که مشکلی در فرآیند انتقال رخ داده است.
HTTPS چیست؟
HTTPS مخفف عبارت Hypertext Transfer Protocol Secure است. پروتکل HTTPS یک نسخه امن از HTTP است. این پروتکل از امنیت بیشتری برخوردار است، زیرا از پروتکل های مختلفی برای خصوصی نگه داشتن اطلاعات بین کاربران و مشتریان وب استفاده می کند. در تصویر زیر نمونهای از ظاهر HTTPS در URL آمده است.

HTTP یا HTTPS؛ امنیت HTTP در مقابل امنیت HTTPS
در پاسخ به سؤال امن تر بودن پروتکل HTTP یا HTTPS باید به این نکته مهم اشاره کنیم که فرآیند انتقال اطلاعات در HTTP رمزگذاری نشده است، به این معنی که اطلاعات به راحتی برای هکرها قابل دسترسی است. از طرف دیگر، HTTPS از گواهی SSL (لایه سوکت امن) و پروتکل TLS (امنیت لایه انتقال) برای ایمن نگه داشتن اطلاعات شما استفاده می کند. گواهی SSL اطلاعات شما را رمزگذاری می کند.
پروتکل TLS از دستکاری در انتقال داده های شما جلوگیری می کند و اطمینان می دهد که کاربران با وبسایت امن و مناسب ارتباط برقرار می کنند. برای مثال تصویر زیر را ببینید.

آنچه که هکرها هنگام ایمن بودن یک وبسایت در مقابل زمانی که یک وبسایت امن نیست، می بینند، رمز عبور درهم شده است.
چرا باید پروتکل وبسایت خود را از HTTP به HTTPS تغییر دهید؟
علاوه بر اینکه HTTPS پروتکل ایمنتری برای شما و کاربرانتان است، سه دلیل دیگر وجود دارد که چرا باید وبسایت HTTP خود را به HTTPS تغییر دهید.
-
ایجاد اعتماد کاربران
در تصویر زیر می توانید نمونه ای از یک وبسایت غیر امن را مشاهده کنید. این وبسایت از پروتکل HTTP به جای HTTPS استفاده می کند.

از سال 2019، Google هر وبسایتی را که از پروتکل HTTP استفاده میکند بهعنوان «ناامن» علامتگذاری میکند. استفاده از پروتکل HTTP احتمال استفاده مشتریان از وبسایت شما را برای تراکنش های مهم کاهش می دهد. در زیر یک تصویر دقیق تر از این موضوع ارائه شده است.

-
بهبود عملکرد SEO
گوگل اعلام کرد که سایتهای دارای پروتکل HTTPS، به طور خودکار در رتبهبندی ارتقا خواهند یافت. علاوه بر این، افزایش اعتماد شما از سوی کاربران به عملکرد سئو شما نیز کمک خواهد کرد. در واقع استفاده از برچسب «امن»، کاربران را تشویق می کند تا وبسایت شما را با دیگران به اشتراک بگذارند.
-
Google AMP
با استفاده از پروتکل HTTPS، به Google AMP نیز دسترسی خواهید داشت. به طور خلاصه، AMP به صفحات موبایل اجازه می دهد تقریباً بلافاصله بارگیری شوند. AMP یک چارچوب منبع باز توسط گوگل است که به طور یکپارچه با Search، AMP Cache و Analytics ادغام می شود. فقط وبسایت هایی که از HTTPS استفاده می کنند به این ابزار قدرتمند دسترسی دارند.
HTTP یا HTTPS: وبسایت شما کدام یک را باید داشته باشد؟
با توجه به تجربه استفاده از پروتکل استاندارد HTTPS در چند سال گذشته، با قاطعیت می توان گفت که بهره گیری از آن در وبسایت به نفع شماست. با HTTPS، از داده های حساس محافظت می کنید، رتبه بندی و عملکرد وبسایت خود را بهبود می بخشید و یک وبسایت قابل اعتماد برای کاربران خود ارائه خواهید کرد.
منبع:
https://blog.hubspot.com/website/http-vs-https