زمان سرمایه گذاری روی خود : 9 دقیقه
4.8/5 - (5 امتیاز)

تگ کنونیکال یا همان (rel canonical) روشی است که به موتورهای جستجو می گوید که یک نشانی اینترنتی خاص نشان دهنده کپی اصلی صفحه است. استفاده از تگ کنونیکال از بروز مشکلات ناشی از محتوای یکسان یا “تکراری” که در URL های متعدد ظاهر می شوند، جلوگیری می کند. در واقع، تگ کنونیکال به موتورهای جستجو می گوید که کدام نسخه از URL در نتایج جستجو ظاهر شود.این یکی از کارهای مهم سئو فنی است که در صورت نیاز باید انجام دهید.دقت کنید در صورت نیاز

نمونه کد تگ کنونیکال

تگ کنونیکال
تگ کنونیکال

چرا کنونیکال کردن اهمیت دارد؟

محتوای تکراری موضوع پیچیده ای است، اما وقتی موتورهای جستجو، آدرس های اینترنتی زیادی را با محتوای یکسان (یا بسیار مشابه) مشاهده کنند، می تواند باعث ایجاد مشکلات سئو شود. اولا، اگر خزنده های موتورهای جستجو مجبور شوند از محتوای تکراری زیادی عبور کنند، ممکن است برخی از محتوای منحصر به فرد شما را هم نبینند. دوما ، تکرار در مقیاس بزرگ ممکن است رتبه بندی شما را کاهش دهد. در نهایت ، حتی اگر محتوای شما رتبه بندی شود ، موتورهای جستجو ممکن است نشانی اینترنتی اشتباه را به عنوان “نشانی اصلی” انتخاب کنند. استفاده از تگ کنونیکال به شما کمک می کند محتوای تکراری خود را کنترل کنید.

Canonical tag image
Canonical tag image

 

مشکل آدرس ها

ممکن است به این فکر کنید که “چرا کسی یک صفحه تکراری می سازد؟” و به اشتباه فرض کنید که کنونیکال کردن چیزی نیست که شما باید نگران آن باشید. مشکل اینجاست که ما، به عنوان انسان، تمایل داریم یک صفحه، مانند صفحه اصلی را به عنوان یک مفهوم در نظر بگیریم. در حالیکه موتورهای جستجو، هر URL منحصر به فرد را  یک صفحه جداگانه در نظر می­ گیرند.

به عنوان مثال ، خزنده های موتور جستجو ممکن است بتوانند با همه آدرس های زیر به صفحه اصلی شما برسند:

http://www.example.com

https://www.example.com

http://example.com

http://example.com/index.php

http: //example.com/index.php؟ r …

برای یک انسان ، همه این نشانی های اینترنتی نشان دهنده یک صفحه واحد هستند. با این حال ، برای یک خزنده موتور جستجو، هر یک از این URL ها یک “صفحه” منحصر به فرد است. حتی در این مثال کوچک، می توانیم مشاهده کنیم که پنج نسخه از صفحه اصلی وجود دارد. البته در واقعیت، این فقط یک نمونه کوچک از مشکلاتی است که ممکن است با آن روبرو شوید.

سیستم های مدیریت محتوا (CMS) و وب سایت های پویا و مبتنی بر کد مشکل را بیشتر تشدید می کنند. بسیاری از سایت ها به طور خودکار برچسب ها اضافه می کنند، چندین مسیر (و URL) را به یک محتوا می دهند و برای URL ها تنظیمات جستجو، چینش ، گزینه های ارزی و غیره را اضافه می کنند. ممکن است هزاران URL تکراری در سایت خود داشته باشید و حتی متوجه آن نشوید.

بهترین روش های استفاده از تگ کنونیکال

محتوای تکراری می تواند بسیار مشکل ساز باشند، اما چند نکته مهم را هنگام استفاده از تگ کنونیکال  باید در نظر بگیرید:

1- تگ های کنونیکال می توانند خود ارجاعی (self-referential) باشند

اشکالی ندارد یک تگ کنونیکال به آدرس اینترنتی خودش اشاره کند. به عبارت دیگر، اگر آدرس های X ، Y و Z تکراری هستند و X نسخه کنونیکال باشد، اشکالی ندارد که تگ کنونیکال X را در همان آدرس (URL) X قرار بدهیم. این نکته شاید واضح به نظر برسد، اما اغلب اشتباه می کنند.

2- همیشه صفحه اصلی خود را کنونیکال کنید

با توجه به اینکه تکرار صفحه اصلی بسیار رایج است و ممکن است افراد به طرق مختلف به صفحه اصلی شما لینک بدهند (و نمی توانید آنها را کنترل کنید) ، معمولاً ایده خوبی است که برای جلوگیری از مشکلات پیش بینی نشده، یک برچسب کنونیکال بر روی قالب صفحه اصلی خود قرار دهید.

نمونه ای از کد تگ کنونیکال خود ارجاعی:

external canonical tag
external canonical tag

3- تگ کنونیکال خودکار خود را به صورت جدا بررسی کنید

گاهی اوقات کدنویسی اشتباه باعث می شود که یک سایت یک تگ کنونیکال متفاوت برای هر نسخه از URL  بنویسد (و کاملا به اشتباه از تگ کنونیکال استفاده کند). اطمینان حاصل کنید که آدرس های اینترنتی خود را به ویژه در e-commerce و سایت های دارایCMS  به صورت جدا بررسی کنید.

4- موتور های جستجو را گیج نکنید

اگر تگ های کنونیکال گیج کننده باشند ممکن است موتور های جستجو آن ها را نادیده بگیرند یا اشتباه تفسیر کنند. به عبارت دیگر، برای صفحه الف تگ کنونیکال صفحه  ب و سپس برای صفحه ب تگ کنونیکال صفحه  الف را قرار ندهید. همچنین برای صفحه الف تگ کنونیکال  صفحه ب را ننویسید و سپس از طریق redirect 301 صفحه ب را به صفحه الف ارجاع دهید. همچنین به طور کلی بهتر است از تگ ها کنونیکال زنجیر وار (صفحه الف ==> صفحه ب ، صفحه ب ==> صفحه پ ، صفحه پ==> صفحه ت) استفاده نکنید. از تگ های کنونیکال واضح استفاده کنید تا موتورهای جستجو را مجبور به انتخابهای اشتباه نکنید.

5- حواستان به کنونیکال کردن صفحات شبیه به هم باشد

اکثر مردم تصورشان از کنونیکال کردن، صفحات دقیقا یکسان است. می توانید از تگ های کنونیکال برای  صفحاتی که کاملا یکسان نیستند اما محتوای بسیار مشابهی دارند هم استفاده کنید، اما با احتیاط این کار را انجام دهید. بحث های زیادی در مورد این موضوع وجود دارد ، اما به طور کلی استفاده از تگ های کنونیکال برای صفحات بسیار مشابه، مانند صفحه محصول که فقط از نظر واحد ارز ، مکان یا برخی ویژگی های کوچک تفاورت دارند، مشکلی ندارد. به خاطر داشته باشید که نسخه های کنونیکال نشده آن صفحه ممکن است امکان رتبه بندی نداشته باشند و اگر صفحات بسیار متفاوت باشند ، موتورهای جستجو ممکن است تگ کنونیکال را را نادیده بگیرند.

6- صفحات تکراری در دامنه های مختلف را کنونیکال کنید

اگر دو تا سایت دارید، می توانید از تگ های کنونیکال در هر دو دامنه ها استفاده کنید. فرض کنید شما یک شرکت انتشاراتی هستید که معمولا یک مقاله را در چندین سایت منتشر می کنید. استفاده از تگ کنونیکال قدرت رتبه بندی شما را تنها بر روی یک سایت متمرکز می کند. به خاطر داشته باشید که کنونیکال کردن از رتبه بندی سایت های کنونیکال نشده جلوگیری می کند، بنابراین قبل از انجام این کار مطمئن شوید که این عمل به نفع شرکتتان است.

canonical tags image
canonical tags image

 

تفاوت تگ کنونیکال با redirect 301

یکی از سوالات متداول سئو این است که آیا تگ های کنونیکال مانند redirect 301، برابری پیوندی یا همان link equity (مانند رتبه صفحه ، مجوز و غیره) را انتقال می دهند یا خیر. در بیشتر موارد ، به نظر می رسد که بله انتقال می دهند، اما این سوال می تواند خطرناک باشد. به خاطر داشته باشید که این دو راه حل دو نتیجه بسیار متفاوت برای خزنده های موتور جستجو و بازدیدکنندگان سایت ایجاد می کند.

اگر با redirect 301 صفحه الف را به صفحه ب هدایت کنید ، افراد بازدید کننده به طور خودکار به صفحه ب منتقل می شوند و هرگز صفحه الف را نمی بینند. اما اگر از تگ کنونیکال استفاده کنید افراد قادر خواهند بود از هر دو آدرس اینترنتی دیدن کنند. مطمئن شوید که راه حل شما با نتیجه دلخواه مطابقت دارد.

چگونه تگ های کنونیکال خود را برای سئو بررسی کنیم

هنگام بررسی تگ های کنونیکال خود ، مواردی وجود دارد که برای عملکرد بهینه SEO باید بررسی شود. در اینجا یک چک لیست وجود دارد:

آیا صفحه دارای تگ کنونیکال است؟

آیا تگ کنونیکال به صفحه صحیح اشاره می کند؟

آیا صفحات برای خزنده های موتور جستجو قابل دسترسی و فهرست بندی هستند؟

یک اشتباه رایج این است که تگ کنونیکال به نشانی اینترنتی اشاره می کند که یا توسط robots.txt مسدود شده است ، یا روی “noindex” تنظیم شده است. این می تواند پیام گیج کننده ای به موتورهای جستجو ارسال کند و باعث اشتباه آن ها شود. چند روش متداول برای بررسی و کنترل تگ های کنونیکال در زیر آمده است.

1. گزینه View-source

در اکثر مرورگرها ، می توانید راست کلیک کنید و گزینه View-source را انتخاب کنید یا به راحتی آن را در نوار آدرس تایپ کنید، به این صورت:

view-source:https://moz.com/learn/seo/cano…

در صفحه view-source ،در قسمت <head> تگ canonical را جستجو کنید. اگر وجود داشته باشد ، به این شکل است:

canonical rel picture
canonical rel picture

2. از MozBar استفاده کنید

MozBar یک نوار ابزار SEO رایگان است که به راحتی تگ کنونیکال را در هر صفحه به شما نشان می دهد. پس از نصب فقط کافیست به تب Page Analysis بروید، سپس روی “General Attributes” کلیک کنید تا اطلاعات تگ کنونیکال را مشاهده کنید.

MozBar
MozBar

سوالات متداول تگ کنونیکال

آیا تگ کنونیکال اعتبار لینک‌های یک صفحه را انتقال می‌دهد؟

در این مورد زیاد مطمئن نیستیم که تگ کنونکیال اعتبار یا authority یک صفحه را انتقال دهد. بر خلاف ریدایرکت 301، تگ کنونیکال یک سیگنال قوی برای انتقال اتوریتی یک صفحه نیست.

آیا می‌شود موتور‌های جست و جو را مجبور به استفاده از تگ کنونیکال کرد؟

خیر. تگ کنونیکال حالت راهنمایی و پیشنهادی به موتور جست و جو دارد؛ نه دستوری.

کنونیکال بهتر است یا ریدایرکت 301؟

این دو مفهوم و کاربرد جداگانه‌ای دارند. از تگ کنونیکال زمانی استفاده می‌شود که چندین نسخه از یک محتوا با URL های متفاوت (صفحات با آدرس‌های مختلف اما با محتوای یکسان ) وجود داشته و قصد داریم در دسترس کاربر و موتورهای جستجو باشند، اما فقط یکی از آن ها در نتایج ظاهر شود. اما ریدایرکت 301 زمانی کاربرد دارد که تمام URL های مشابه به یک URL هدایت شوند و نسخه های کپی در دسترس کاربر و موتور جست و جو نباشند.

آیا کنونیکال مانع خزیدن صفحه توسط ربات های موتور جست و جو می شود؟

خیر. تگ کنونیکال از خزش صفحات جلوگیری نکرده و این تگ تنها یک سیگنال به موتور جستجو برای انتخاب نسخه اصلی یک محتوا و نمایش آن در نتایج گوگل است.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *