TLD چیست، هر آنچه باید در مورد دامنه سطح بالا بدانید

TLD چیست، هر آنچه باید در مورد دامنه سطح بالا بدانید


زمان سرمایه گذاری روی خود : 13 دقیقه
5/5 - (3 امتیاز)

شاید شنیدن کلمه‌ی خلاصه شده‌ی TLD برایتان بسیار سنگین باشد – البته به شرطی که اطلاعات کافی در رابطه با انتخاب و نام دامنه یا تک تک بخش های آن نداشته باشید. اما جای نگرانی نیست. در اینجا به شما کمک می کنیم، هر آنچه نیاز دارید را در مورد این سه حرف ِخلاصه شده و اهمیتی که در دنیای امروزه بازی می کند و بدانید که TLD چیست .

 

یکی از مهم ترین چالش هایی که برای حضور یک کسب و کار در اینترنت و فضای آنلاین وجود دارد، انتخاب نام دامنه‌ی خوب و کاربردی است. وقتی با لیستی طولانی پسوند های TLD روبرو می شوید، متوجه می شوید که انتخاب یکی از آنها چقدر سخت و زمانبر است. تاثیر و نقش ِدامنه سطح بالا روی یک آدرس اینترنتی به حدی است که تصور آن چندان آسان نیست

چرا TLD یا دامنه سطح بالا مهم است؟ زیرا به طور خلاصه و دقیق، ویژگی های آن را به مخاطب معرفی می کند. بنابراین این امکان را دارد تا تاثیر زیادی روی مخاطبان بگذارد. به همین خاطر لازم است پیش از هر گونه انتخاب، اول اطلاعاتی در مورد نام دامنه پیدا کنید و با مفهوم دامنه سطح بالا آشنا شوید و انواعِ آن را بشناسید. در نهایت می توانید بهتری آدرس اینترنتی را برای سایت خود ایجاد کنید.

TLD چیست
TLD چیست

TLD چیست

string یا مجموعه ای از حروف/ کاراکتر هایی که پس از نام دامنه و دات ِآخر (.) می آیند، دامنه سطح بالا یا TLD  نام دارند. نام دامنه، هویت شما در جهان ِآنلاین و مجازی است. نام دامنه آدرس شماست و هر شخصی برای بازدید از سایتتان باید نام دامنه کاملِ شما را وارد مرورگر کند تا به شما دسترسی پیدا کند. نام دامنه سه بخش کلی دارد. این بخش ها با دات یا نقطه از هم جدا می شوند. با شکستن نام یک دامنه باید خوانش و بررسی آن را از راست به چپ شروع کنید.

TLD  یا دامنه سطح بالا، در قسمت راستِ یک نام دامنه قرار می گیرد. برای درک بهتر می توانید نگاهی به تصویر زیر بیندازید. بعد از آخرین نقطه یا دات، TLD   قرار می گیرد. TLD   را تحت عنوان پسوند دامنه هم میشناسند. اما اهمیت انتخاب ِآن در چیست؟ از دامنه سطح بالا برای شناسایی عناصر خاصی از یک وب سایت مانند هدف، مالک یا منطقه جغرافیایی ِآن استفاده می شود. مثلا دامنه سطح بالای .edu را در نظر بگیرید.

کاربران با دیدن این سه حرف متوجه میشوند که این سایت، یک موسسه آموزش عالی است. پس انتخاب نام دامنه در کنار اهمیت دادن به دامنه سطح بالا بسیار حائز اهمیت است. زیرا هویت شما را بازتاب می دهد. اگر در پیِ انتخاب نام دامنه و دامنه سطح بالای مناسب هستید این راهنما به شما کمک می کند تا به شکلی موثر و دقیق عمل کنید.

TLD چیست، هر آنچه باید در مورد دامنه سطح بالا بدانید
TLD چیست، هر آنچه باید در مورد دامنه سطح بالا بدانید

انواع TLD

دسته بندی انواع TLD براساس، مالک، منطقه جغرافیایی و ماهیت سایت مورد نظر تعیین می شود. انواع TLD های رسمی شامل موارد زیر هستند:

  • دامنه های سطح بالای عمومی (gTLD)
  • دامنه های سطح بالای حمایت شده (sTLD)
  • دامنه های سطح بالای اختصاص داده شده کشوری (ccTLD)
  • دامنه های سطح بالای تست (tTLD)
  • دامنه های سطح بالای زیرساخت (ARPA)

در ادامه به توضیح هریک از آنها خواهیم پرداخت.

دامنه های سطح بالای عمومی (gTLD)

دامنه های سطح بالای عمومی را به طور خلاصه به صورت ‌(gTLD) می شناسند. محبوب ترین، معروف ترین و پر استفاده ترین پسوند ها به این دامنه ها تعلق دارند. آنها سه (یا حتی بیشتر) کاراکتر دارند. هر شخص / شرکتی می تواند از پسوند های مربوط به این دامنه استفاده کند، زیرا محدودیتی ندارند.

از زمان روی کار آمدن، یعنی دهه‌ی 1980 به بعد، استفاده از دامنه های سطح بالای عمومی به شدت کنترل شد تا اطمینان حاصل شود که آنها استانداردهای خاصی را برآورده می کنند، که منجر به ایجاد دسته جدیدی به نام دامنه های سطح بالای حمایت شده شد. از هفت gTLD اولیه، فقط سه مورد را می‌توان بدون محدودیت ثبت کرد: org، .com و .net

رایج ترین کاربرد های دامنه های سطح بالای عمومی شامل موارد زیر می شود:

  • Com: کاربردی برای سایت های تجاری.
  • Org: برای سازمان ها
  • Net: برای شبکه ها
  • Info: برای پلتفرم های مبتنی بر اطلاعات
  • Biz: برای کسب و کار و بیزینس

دامنه دات کام یا دات نت؟ این مقاله رو از دست ندید

 

در اواسط سال 2011، آیکان (ICANN) تغییری را در سیستم نام دامنه ها ایجاد کرد که gTLD های اورجینال را از 22 مورد به بیش از 1200 مورد افزایش داد. این گزینه‌های ابتکاری که GTLDs جدید نامیده می‌شوند، از ترکیب رسمی پسوند دامنه به وجود آمده بودند مثل .berlin، .contact و .wow. شما می توانید لیست کامل دامنه های سطح بالا را در پایگاه داده IANA (مرجع شماره های اختصاص داده شده به اینترنت، زیرمجموعه ICANN) مشاهده کنید.

TLD چیست، هر آنچه باید در مورد دامنه سطح بالا بدانید
TLD چیست، هر آنچه باید در مورد دامنه سطح بالا بدانید

دامنه های سطح بالای حمایت شده (sTLD)

TLD های حمایت شده تحت نظارت سازمان های خصوصی هستند. بنابراین، از سوی آنها پیشنهاد می شوند. این نهاد ها می توانند کسب و کارها، آژانس های دولتی یا سایر گروه های سازمان یافته باشند. پس این قابلیت را دارند که تعیین کنند یک متقاضی واجد شرایط استفاده از این نوع دامنه ها هست یا خیر.

برعکس ِدامنه های سطح بالای عمومی، تعداد گزینه های دامنه های سطح بالای حمایت شده محدود است. قدمت برخی از این پسوند ها به دهه‌‌ی 1890 برمی گردد (مانند: .edu، .gov و .mil). در حالی که برخی دیگر در سال های اخیر ایجاد شده اند. برخی از معروف ترین آنها در ادامه آورده شده اند:

  • edu – برای موسسات آموزش عالی
  • gov – برای سازمان های دولتی ایالات متحده
  • cat – برای جامعه زبان شناسی کاتالان (Catalan) و جامعه فرهنگی
  • museum – برای سازمان های مربوط موزه ها
  • travel – برای مشاغل مربوط به سفر و گردشگری
  • asia – برای افراد، شرکت ها و سازمان های مرتبط با منطقه آسیا
  • mil – ارتش ایالات متحده
  • tel – برای وب سایت های ارائه دهنده‌ی خدمات اینترنتی

دامنه های سطح بالای اختصاص داده شده کشوری (ccTLD)

312 دامنه سطح بالای اختصاص شده به کشور ها و مناطق خاص وجود دارد. آنها با چند رشته حرف مشخص می شوند. این پسوند های دامنه، مدیرانی دارند که روی ccTLD مطابق با سیاست‌های محلی و مطابق با استانداردهای فرهنگی، زبانی و قانونی منطقه نظارت می کنند.

علاوه بر مشاغل محلی و افراد، ccTLD ها به طور گسترده توسط شرکت های بزرگ با سایت های منطقه ای که به طور مستقل کار می کنند، استفاده می شود. در این موارد، پسوندهای دامنه همان هدفی را دنبال می کنند که یک subdomain انجام می دهد. اگر قصد دارید از دامنه سطح بالای اختصاص داده شده کشور در سایت خود استفاده کنید، حتماً شرایط و ضوابط استفاده از این پسوند ها را نظر بگیرید، زیرا همه پلتفرم ها امکان ثبت دامنه های سطح بالای اختصاص داده شده کشوری را ارائه نمی دهند.

برخی از شناخته شده ترین ccTLD عبارتند از:

  • US – برای ایالات متحده
  • ES- برای اسپانیا
  • FR- برای فرانسه
  • IT – برای ایتالیا
  • BR – برای برزیل
  • IR- برای ایران

دامنه های سطح بالای زیرساخت (ARPA)

این دسته‌ی از دامنه های سطح بالا فقط شامل یک TLD است: آدرس و پارامتر ناحیه مسیریابی (ARPA). پسوند دامنه arpa مستقیماً توسط IANA برای سازمان ویژه مهندسی اینترنت (IETF) تحت مدیریت کمیته معماری اینترنت (IAB) مدیریت می شود و فقط برای اهداف زیرساخت فنی مورد استفاده قرار می گیرد.

دامنه های سطح بالای زیرساخت (ARPA)
دامنه های سطح بالای زیرساخت (ARPA)

دامنه های سطح بالای تست (tTLD)

دامنه‌های سطح بالای آزمایشی یا تست، برای اهداف مستندسازی و آزمایشی در نظر گرفته شده‌اند و نمی‌توانند در ناحیه ریشه سیستم نام دامنه نصب شوند. به گفته IETF، دلیل رزرو این پسوندهای دامنه خاص کاهش احتمال تضاد و سردرگمی است.

چهار دامنه‌ی سطح بالای تست (tTLD) وجود دارد:

  • Example- برای رزرو
  • invalid – برای نام های دامنه نامعتبر
  • localhost – برای استفاده در شبکه های محلی
  • test – برای اهداف آزمایشی

چرا بین دامنه های سطح بالا تفاوت وجود دارد؟

دامنه های سطح بالا، در زمان پیدایش هدف خاص و محدودی داشتند. بعد از گذشت زمان مشخصی، لیست دامنه های سطح بالا بیشتر از سه حرف شد. همچنین و اکثر محدودیت ها مدت هاست که به نفع خلاقیت و برندسازی کنار گذاشته شده اند.

اگر قصد دارید سایت خود را با sTLD یا ccTLD ثبت کنید، باید اصول خاصی را رعایت کنید. انتخاب یک gTLD به احتمال زیاد به هزینه ای که برای نام دامنه خود می پردازید و ملاحظات شخصی تان بستگی دارد. برای انتخاب بهتر، ببینید چگونه گزینه‌های مختلف با نام تجاری شما هماهنگ می‌شوند و آیا گزینه‌هایی وجود دارند که می‌توانند پیام برند یا کسب و کارتان را تقویت کنند یا خیر. به این شیوه می توانید انتخاب بهتری داشته باشید.

مورد بعدی که باید در نظر داشته باشید این است که تلفظ و به خاطر سپردن یک TLD زمانی که با نام دامنه شما ترکیب می شود، (برای مخاطب یا کاربر) چقدر آسان است. دامنه های سطح بالا تاثیر مستقیمی بر عملکرد سئو سایت شما ندارند، اما پسوندهای غیرمعمول یا پیچیده می توانند منجر به لینک های ورودی و ترافیک مستقیم ِکمتر شوند. برای اطلاعات بیشتر مقاله تاثیر نام دامه بر سئو را بخوانید

چرا بین دامنه های سطح بالا تفاوت وجود دارد؟
چرا بین دامنه های سطح بالا تفاوت وجود دارد؟

متداول ترین پسوند های دامنه های سطح بالایی که قابل انتخاب هستند، کدامند؟

برای اینکه از بین محبوب ترین و در دسترس ترین پسوند های TLD دست به انتخاب بزنید، بهتر است از شماری از محبوب ترین ِآنها مطلع باشید.

    • دات کام یا .com معمول ترین و رایج ترینِ آنها است. در گذشته بسیاری از کسانی که مشاغل تجاری داشتند، از این پسوند استفاده می کردند. اما امروزه، بسیاری از سایت های غیر تجاری هم از آن استفاده می کنند. پس محتوای سایت، برای استفاده از این پسوند چندان مهم و ضروری نیست. به دلیل به خاطر سپاری بهتر و آشنا بودنِ بسیاری از کاربران با این پسوند، ترجیح بر این است که این پسوند برای سایت انتخاب شود. پس بهتر است انتخاب خود را به آن معطوف کنید.
    • دات نت یا .net نیز مانند دات کام محبوبیت ِویژه ای دارد. اگر به نظرتان پسوند دات کام از بین پسوند های TLD بسیار تکراری و عادی است می توانید به سراغ این پسوند بروید. اگر در حوزه فناوری فعالیت می کنید، پیشنهاد می شود که این پسوند را انتخاب کنید.
    • پسوند او آر جی یا .org که برای بسیاری از افراد و نهاد ها کاربردی است. اگر در حال راه اندازی یک سایت شخصی هستید، یا قصد ساخت و انتشار سایت یک سازمان یا نهاد را دارید، او آر جی می تواند انتخاب مناسبی باشد. بسیاری از احزاب سیاسی، سیاست مدار ها یا سازمان های غیر انتفاعی ترجیح می دهند که این پسوند را انتخاب کنند.
    • پسوند .co که امروزه بسیار رایج شده است یکی از محبوب ترین TLD ها به حساب می آید. اما به چه دلیل؟ به این خاطر که توسط کمپانی ها، شرکت ها یا افرادی که در حوزه تجارت فعالیت می کنند، مورد استفاده قرار می گیرد. اگر کسب و کار یا فعالیت خاصی دارید و به پیشرفت آن در آینده اهمیت می دهید، توصیه می شود که این پسوند را انتخاب کنید.
    • پسوند ir که همانطور که از ظاهرش مشخص است مخصوص کشور ایران است. این TLD نیز پرکاربرد ترین پسوندی است که می توانید در کشور ایران انتخاب کنید. بسیاری از شرکت ها و افراد برای راه اندازی سایت خود در وهله اول به سراغ دو پسوند دات آی آر و یا دات کام می روند. بنابراین اگر سردرگم هستید، پیشنهاد می شود که انتخاب خود را بین این دو گزینه محدود کنید.
TLD چیست، هر آنچه باید در مورد دامنه سطح بالا بدانید
TLD چیست، هر آنچه باید در مورد دامنه سطح بالا بدانید

 

از ویکی پدیا

دامنه سطح بالای عمومی (به انگلیسیgeneric Top Level Domain) (به اختصار gTLD) یکی از دسته بندی‌های دامنه‌های سطح بالا (به انگلیسیTop Level Domain) (به اختصار TLD) است که به وسیلهٔ آیانا برای استفاده در سامانه نام دامنه در اینترنت نگهداری شده.

روی هم رفته، در حال حاضر آیانا گروه‌های زیر از دامنه‌های سطح بالا را از هم متمایز کرده‌است:

دسته گروه دامنه‌های سطح بالای عمومی متشکل است از دامنه‌های .com.net.org و .info. به علاوه، دامنه‌های .biz.name و .pro که همچنین به عنوان عمومی مطرح شده‌است، هرچند که اینها محدود در نظر گرفته شده، برای اینکه ثبتشان نیازمند اثبات شایستگی در چارچوپ راهبردهای تعیین شده برای هرکدام است.

از لحاظ تاریخی، گروه دامنه‌های سطح بالای عمومی شامل دامنه‌های ایجاد شده در توسعه اولیه سامانه نام دامنه بود، که در حال حاضر به وسیلهٔ نمایندگی‌ها یا سازمان‌های برگزیده پشتیبانی شده و محدود به انواع خاصی از ثبت‌کننده‌ها می‌باشد. بنابراین، دامنه‌های .edu.gov.int و .mil هم در حال حاضر به عنوان دامنه سطح بالای ضمانت شده (به انگلیسیsponsored Top Level Domain) (به اختصار sTLD) مطرح شده‌است، همچنین زمینه‌های زیادی برای نام‌های دامنه به تازگی ایجاد شده (مثل .jobs و …). به کل گروه دامنه‌هایی که به منطقه‌ای جغرافیایی یا کشوری تخصیص داده نشده‌است غالباً در اصطلاح دامنه‌های سطح بالای عمومی گفته می‌شود

گروه دامنه‌های سطح بالای عمومی به تنهایی خود شامل دو زیرگروه به شرح زیر می‌باشد:

  1. دامنه سطح بالای ضمانت نشده
  2. دامنه سطح بالای ضمانت شده (sTLD)

زیرگروه نخست شاخه پیشفرض دامنه‌های سطح بالای عمومی است که از آن با عنوان همگانی یا عام (به انگلیسیgeneral) نیز یاد می‌شود این زیرگروه شامل این دامنه‌های سطح بالا می‌باشد:

دامنه سطح بالای عمومیمورد استفاده در موضوع
.bizتجارت بدون محدودیت
.comسازمان‌های تجاری، بدون محدودیت
.infoاطلاع رسانی، بدون محدودیت
.nameخانواده‌ها و اشخاص
.netدر اصل برای زیربناهای شبکه، در حال حاضر بدون محدودیت
.orgدر اصل برای سازمان‌هایی که در موضوع دامنه‌های سطح بالای عمومی دیگر جای نمی‌گیرد، در حال حاضر بدون محدودیت
.proحرفه‌های خاص

زیرگروه دوم هم شامل این دامنه‌های سطح بالا می‌باشد:

دامنه سطح بالای ضمانت شدهمورد استفاده در موضوع
.aeroصنعت حمل و نقل هوایی
.asiaشرکت‌ها، سازمان‌ها و اشخاص در منطقه آسیا و اقیانوس آرام
.catزبان کاتالان / فرهنگ
.coopشرکت‌های تعاونی
.eduموسسه‌های آموزشی پس از دوره متوسطه
.govنهادهای دولتی ایالات متحده در دولت مرکزی، ایالتی، و سطوح منطقه ای
.intسازمان‌های بین‌المللی تأسیس شده براساس پیمان نامه
.jobsمرتبط با استخدام
.milارتش ایالات متحده
.mobiسرویس دهی برای دستگاه‌های تلفن همراه
.museumموزه ها
.telبه عنوان کارت ویزیت و پرفایل مشخصات تلفنی شرکت‌ها
.travelآژانس‌های مسافرتی، خطوط هوایی، هتلداران، دفاتر گردشگری، و غیره

سخن آخر

دامنه های سطح بالا یا TLD انواع مختلفی دارند. تنوع ِآنها به دلیل هدف ِاستفاده و تعیین موقعیت جغرافیایی یا تعیین محتوای وب می باشد. به همین خاطر، باید با نهایت دقت و در نظر گرفتن ماهیت یک سایت برای انتخاب پسوند اقدام کرد. اکثر کسانی که برای انتخاب پسوند در بین TLD اقدام می کنند از بین دامنه های سطح بالای عمومی دست به انتخاب می زنند، زیرا محدودیتِ ویژه ای در به کارگیری آنها توسط افراد حقیقی، حقوقی یا سازمان ها وجود ندارد.

از این رو، بهتر است اول محتوای سایت خود را در نظر بگیرید، نام دامنه و پسوند را انتخاب کنید. در نهایت به هماهنگی نام دامنه و پسوند توجه داشته باشید، تا به خاطر سپاری آن برای مخاطب/ کاربران آسان و بدون مشکل باشد. امیدواریم این مطلب به شما کمک کرده باشد تا درک بهتری در مورد ماهیت TLD به دست آورده باشید. سپس بتوانید در انتخاب پسوند آدرس سایت خود بسیار تخصصی و حساب شده عمل کنید.

منابع :

https://www.wix.com/blog/2020/12/what-is-tld/

https://www.bigrock.in/blog/products/domains/what-is-a-tld

ویکی پدیا

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *